Kinezi nam grade brodove

Bez autora
Mar 24 2010

U Dubrovniku je svečano potpisan ugovor o gradnji još dvaju novih brodova za rasute terete nosivosti 80 tisuća tona. Brodove za Atlantsku plovidbu gradit će Kinezi u brodogradilištu Jiangsu. Zajedno s danas potpisanim ugovorom, za dubrovačkoga brodara sagradit će ukupno šest brodova blizanaca. Brodovi „Miho Pracat" i „Zagreb", blizanci danas ugovorenih brodova, već godinu i pol dana plove svjetskim morima. Ojačanoga trupa za plovidbu u zaleđenim morima, poput Baltika, donose "Atlantskoj" i veće vozarine, zbog otežanih uvjeta plovidbe. Za gradnju u Kini presudne su bile cijene. Dva broda, koja se upravo grade, ugovorena su po cijeni od po 45 milijuna dolara. U danas potpisanom ugovoru cijena istih brodova je 32 milijuna dolara. Kriza je utjecala na nižu cijenu gradnje, ali i činjenica što je „Atlantska" veći dio platila u gotovini, iz dobiti ostvarene u vremenima iznimno visokih vozarina, prije krize. Tu je i odgovor na pitanje zbog čega Dubrovčani ne grade u hrvatskim brodogradilištima.

Kinezi nam grade brodoveU Dubrovniku je svečano potpisan ugovor o gradnji još dvaju novih brodova za rasute terete nosivosti 80 tisuća tona.

Brodove za Atlantsku plovidbu gradit će Kinezi u brodogradilištu Jiangsu. Zajedno s danas potpisanim ugovorom, za dubrovačkoga brodara sagradit će ukupno šest brodova blizanaca.

Brodovi „Miho Pracat" i „Zagreb", blizanci danas ugovorenih brodova, već godinu i pol dana plove svjetskim morima. Ojačanoga trupa za plovidbu u zaleđenim morima, poput Baltika, donose "Atlantskoj" i veće vozarine, zbog otežanih uvjeta plovidbe. Za gradnju u Kini presudne su bile cijene. Dva broda, koja se upravo grade, ugovorena su po cijeni od po 45 milijuna dolara.

U danas potpisanom ugovoru cijena istih brodova je 32 milijuna dolara. Kriza je utjecala na nižu cijenu gradnje, ali i činjenica što je „Atlantska" veći dio platila u gotovini, iz dobiti ostvarene u vremenima iznimno visokih vozarina, prije krize. Tu je i odgovor na pitanje zbog čega Dubrovčani ne grade u hrvatskim brodogradilištima.

Prvi je razlog što oni jednostavno ne žele graditi brodove ove vrste koji nama trebaju, oni teže graditi sofisticiranije brodove, gdje mogu naplatiti veću cijenu. To je jedan razlog, a drugi je, sve kad bi i pristali ovo gradit, cijena bi bila, pa neću reći duplo, ali  vrlo blizu dvostrukih cijena, rekao je Ante Jerković, predsjednik Uprave "Atlantske plovidbe" Dubrovnik.

Toliku razliku u cijeni, kaže Jerković, teško bismo mogli opravdati dioničarima. Eventualno, uz 10-15 posto skuplje brodove od kineskih, moglo bi se govoriti o gradnji u hrvatskim brodogradilištima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik